Opleiding

Algemeen

Bij onze vereniging is het mogelijk om vele soorten blaas- en slaginstrumenten te leren bespelen. De lessen, zoals dwarsfluit-, klarinet-, saxofoon-, trompet-, trombone- en slagwerklessen worden door onze vereniging zelf gegeven. De lestijden worden samen met de leraar of lerares bepaald. In het begin krijgt men alleen of in een klein groepje les, maar het is al snel mogelijk om in de leerlingen samenspelgroep van de Harmonie of in de Juniordrumband van de Slagwerkafdeling te spelen.

Opleiding slagwerkafdeling

Hiervoor hebben wij Stijn Derwig uit Tilburg aangesteld die een ruime ervaring heeft om nieuwe slagwerkers op te leiden. Als je start met de opleiding krijg je eerst een tijdje les van hem. Deze les duurt elke keer 20 minuten waar je het notenschrift wordt bijgebracht en hoe je op je trommel moet slaan. Als alles goed gaat en je laat zien dat je ook thuis oefent ga je op de woensdagavond meespelen in de Opstap Junior Slagwerkgroep. Dit is een groepje leerlingen onder leiding van Peter Kil waar je leert samen te musiceren. Stijn verzorgt ook de drumlessen binnen de slagwerkafdeling.

Opleiding andere instrumenten

De lessen op trombone en trompet worden gegeven door Judith van Boven die zelf euphonium speelt.

De saxofoon- en klarinetlessen worden gegeven door Gerrit-Jan Verhage.
Gerrit-Jan is op negenjarige leeftijd begonnen met klarinet spelen aan de muziekschool in Bergen op Zoom. Na behalen van het C-examen met bijzondere onderscheiding is hij zijn studie gaan vervolgen aan het Brabants Conservatorium richting "Docerend Musicus" gevolgd door de opleiding "Uitvoerend Musicus"aan het Rotterdams conservatorium. Hier heeft hij ook de masterclass gevolgd.
In zijn loopbaan heeft Gerrit-Jan een ruime ervaring als dirigent bij korpsen in de omgeving van Bergen op Zoom en de provincie Zeeland. Daarnaast is hij klarinet blijven spelen waaronder bij de Marinierskapel en diverse opera-, operette- en oratoriumgezelschappen. Meer van belang voor onze vereniging is de ervaring als docent. Ook hier heeft Gerrit-Jan bij verschillende verenigingen gedurende meerdere jaren en zelfs bij meerdere verenigingen tegelijk les gegeven.

Leerlingen samenspelgroep

Om de leerlingen al in een vroeg stadium samen met andere leerlingen muziek te kunnen laten maken is er een leerlingen samenspelgroep gevormd. Spelen in deze samenspelgroep is een gezellige en vooral leerzame manier om kennis te maken met het samen muziek maken in klein orkestje. Het is tevens een goede voorbereiding op de toekomstige overstap naar het grote harmonie orkest.

De dirigent van de leerlingen samenspelgroep is Judith van Boven. Om ervoor te zorgen dat de leerlingen allemaal goed mee kunnen spelen stemt zij de arrangementen per leerling af op het afzonderlijke niveau van de leerlingen.

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met onze coördinator opleidingen Esmee de Baat, zie ook de informatiepagina.