Harmonie

Op 26 mei 1896 werd de eerste muziekvereniging in Hoogerheide opgericht onder de naam “Stichting Fanfare de Scheldezonen”. In 1972 werd de omschakeling gemaakt van fanfare naar harmonie want al de bugels die gebruikt worden in een fanfare moesten vervangen worden door klarinetten. Tevens werden toen alle overige instrumenten vervangen omdat er overgegaan werd van hoge naar lage stemming, dit door de aanschaf van de klarinetten, die in die tijd al laag gestemd waren.

De omschakeling vergde wel de nodige inspanning voor de muzikanten die op klarinet begonnen en in een korte tijd het instrument onder de spreekwoordelijke knie probeerde te krijgen. Maar oefening baart kunst, zozeer zelfs dat de vereniging in kon gaan op een uitnodiging voor deelname aan het defilé langs paleis Soestdijk ter gelegenheid van de verjaardag van H.M Koningin Juliana op 30 April 1974.

Momenteel komt de harmonie uit in de vierde divisie van de Brabantse Bond. De muziek keuze van de harmonie varieert van klassiek tot modern en van pop tot rock waardoor een breed publiek bereikt wordt. Het gehele jaar door valt er van onze muziek te genieten te denken aan: Koningsdag, onze medewerking bij de dodenherdenking, de jaarlijks terugkerende Scheldezonenavond, de lentefeesten tijdens Hemelvaart, het Brabantse Wal Midzomeravondconcert, een evenement dat bij goed weer buiten plaats vindt. Natuurlijk is er ook nog de intocht van St.Nicolaas en verder het hele jaar door verschillende concerten buiten onze gemeente.

Over een harmonie bestaan vaak veel vooroordelen. Bij een harmonie moet je in een uniform over straat lopen, je speelt alleen maar marsmuziek. En alle andere muziek is moeilijk en onbekend. Als vereniging kunnen we je vertellen dat die vooroordelen niet kloppen. Natuurlijk zie je de harmonie meestal alleen als je op straat loopt. Dan speel je inderdaad vooral marsmuziek. Maar dat is maar een heel klein onderdeel van wat we werkelijk doen. We houden ons bezig met allerlei soorten muziek. Dit kunnen werken zijn uit bekende musicals, films, dansmuziek of zelfs muziek uit de hitparades maar natuurlijk ook wel klassieke stukken. Alle muziek die uitgebracht wordt is er ook voor een harmonieorkest. Onze harmonie verbindt aan die muziekkeuze meestal een thema. Zo hebben we de afgelopen jaren de thema's musicals, film en dans gebruikt waaruit de muziek dan gekozen werd.

Als harmonie gaan we ook wel eens op concours. Dit is een soort wedstrijd waar je door een jury beoordeeld wordt op je speelkwaliteit. Dat is wel eens moeilijk, maar ook heel spannend net als een examen, een danswedstrijd of een andere wedstrijd. Net als bij alle wedstrijden moet je daar heel hard voor oefenen. En in tegenstelling tot andere hobby's moet dat oefenen wel eens thuis gebeuren.

De harmonie is het hele jaar door volop in beweging en om de stabiliteit van deze afdeling te behouden zijn zowel jonge als gevorderde muzikanten van harte welkom bij onze vereniging.

Bezoek op de maandagavonden eens de repetitie van de harmonie in het MFC Het Kloosterhof, u bent van harte welkom.

De dirigent van de harmonie is Judith van Boven.

 

Judith groeide op in het Zeeuwse Krabbendijke. Daar is haar thuis de liefde voor de blaasmuziek met de paplepel ingegoten. Al op jonge leeftijd had ze de ambitie om van muziek haar vak te maken, en op vijftienjarige leeftijd startte ze dan ook met de vooropleiding aan het toenmalige Brabants Conservatorium.
Na haar VWO-opleiding studeerde ze aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Daar slaagde zij in 2007 bij Piet Joris voor haar bachelor euphonium (docerend) en bij Hardy Mertens voor haar bachelor HAFA-directie. Ook volgde zij masterclasses directie bij o.a. Gerrit Fokkema, Alex Schillings en Daniele Carnevali.
Daarna volgde Judith aan het het Fontys Conservatorium nog de masteropleiding HAFA-directie, met als docenten Hardy Mertens, José Schyns, Tijmen Botma, Pieter Jansen en Maino Remmers, die zij in 2009 met succes afsloot.

Judith is als dirigent verbonden aan KEM Sint Cecilia uit Huijbergen, en aan het Instap- Opleidings- en Seniorenorkest van Amor Musae uit Prinsenbeek.
Sinds januari 2017 heeft zij de muzikale leiding over harmonie de Scheldezonen.
Verder heeft Judith nog ruime dirigeerervaring met grote (jeugd)orkestevenementen, zoals het traditionele Jeugd Studie Weekend van de KNFM-afdeling Zeeland, het Familieconcert bij “Amor Musae” en de Leerlingenorkestendag en XXL-dag in de gemeente Woensdrecht.

Judith is tevens docent (groot) koper bij De Scheldezonen. Ook verzorgt zij (groot) koper lessen, muziektheorie- en blokfluitlessen bij KEM Sint Cecilia uit Huijbergen en Nut & Vermaak uit Zundert.

Met haar enthousiasme voor de veelzijdigheid van de blaasmuziek en haar passie voor (muziek) onderwijs, wil Judith graag het plezier van het muziek maken overbrengen op anderen. Niet alleen als dirigent, maar ook als docent. In dit kader is zij voor workshops en lessenseries ook regelmatig op basisscholen te vinden.

De laatste tijd is Judith zich ook gaan bezighouden met muziektherapie. En ook het spelend musiceren is ze niet uit het oog verloren: ze speelt 1e euphonium bij het Groot Orkest van Amor Musae uit Prinsenbeek en daarnaast speelt ze in koperkwintet NIETriet, eveneens uit Prinsenbeek.

Meer informatie: www.judithvanboven.nl